Eritrea real clear politics's Weblog

May 15, 2009

Economie kampt met recordkrimp van 4,5 procent

Filed under: News — eritrearealclearpolitics @ 12:56 pm

Novum) – De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal gekrompen met 4,5 procent vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat is de grootste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt vrijdag uit een voorlopige raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De export en de investeringen liepen ‘heel fors’ terug en voor het eerst in jaren kochten huishoudens minder (2,4 procent). Dat is voor het eerst in vier jaar. Vooral nieuwe auto’s werden minder verkocht, maar ook werd minder besteed aan woninginrichting, consumentenelektronica, voeding en kleding.

De bestedingen van de overheid namen wel toe. Het aantal banen was bijna dertigduizend hoger dan een jaar geleden, maar lager dan in het vierde kwartaal. Ten opzichte van dat kwartaal kromp de economie met 2,8 procent. In het eerste kwartaal daalden de in- en uitvoer van goederen en diensten met 11,8 procent ten opzichte het eerste kwartaal van 2008.

In het eerste kwartaal werd ruim tien procent minder geïnvesteerd dan een jaar eerder. De investeringen in machines en bedrijfsauto’s daalden het meest en ook werden veel minder computers gekocht. In bedrijfsgebouwen en infrastructurele werken werd wel iets meer geïnvesteerd.

De productie van de industrie was veertien procent lager dan een jaar geleden. Ook in de handel, de horeca en de transportsector werd minder omgezet, evenals in de financiële en zakelijke dienstverlening. De landbouwproductie viel ook scherp terug. De bouwproductie bleef redelijk op peil, vooral vanwege oudere opdrachten.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: